TomTom - jak naviguje a proč?

Vše o navigacích značky TomTom
Henry
Příspěvky: 1330
Registrován: 2.10.2005, 17:43
Bydliště: Bolatice
Kontaktovat uživatele:

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42360Příspěvek Henry

Ahoj,
u TT, které nemají ekonomickou trasu je možné/vhodné v případě naplánování nejrychlejší trasy spustit, bez jakýchkoli dalších nastavení, po výpočtu trasy funkci "Najít alternativu" - vlastně se tak najde "druhá nejrychlejší" trasa a zobrazí se rekapitulace obou tras (rozdíly) a je možné buď použít tuto alternativu nebo se vrátit k původně naplánované trase.

Za neexistenci parametru kvality některých silnic nemůže přímo TT, ale tvůrce map - prostě pokud není pro každý segment jednotlivé silnice nastavena průměrná rychlost (poměr délky jednotlivého segmentu silnice a času potřebného na jeho ujetí v průměru), tak navigace MUSÍ tuto silnici zařadit do nějakých výchozích typů (v obci, mimo obec, maximálně umí ještě "dopočítat" zatáčkovitost, vrstevnice a kopce výrobci map neuvádějí).

Protože jsem ještě zažil "starověk" v oblasti navigací a pokrytí map, tak mohu vyjádřit svůj názor, že se kvalita map stále zvětšuje, i když už samozřejmě ne takovým tempem jako z nuly před léty.
Gumídek
Příspěvky: 5640
Registrován: 18.10.2006, 4:26

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42361Příspěvek Gumídek

Jenže ti, kteří dřevnou dobu nezažili mají pocit, že je vše špatně, a chtějí vše hned. A bohužel si neuvědomují, že postup ve výrobě map, obdržení mapových podkladů, zanesení mapových podkladů atd atd je věc zdlouhavá(je mi jasné, že oni by to dokázali zrychlit..)...Nehledě na to, že jsou zde na východě(ať chcete, nebo nechcete, jsme východ..) navigace relativně krátkou dobu, takže ještě chvíli potrvá vývoj, aby se navigace s mapami (kvalitou, pokrytím, informacemi) dostali na úroveň map západu. A může na to mít každý různé názory, ale je to tak...
Uživatelský avatar
vrána
Příspěvky: 934
Registrován: 12.2.2007, 3:22
Bydliště: Praha 10
Kontaktovat uživatele:

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42380Příspěvek vrána

Po vypočítání trasy se kouknu na výsledek a pokud se mi to nelíbí, nechám ho to přepočítat a porovnám alternativu. Případně dám "Navigovat přes" a pak už to většinou klapne. A pokud mi nestačí jeden průjezdní bod (TT v mé verzi víc nenabídne), zbývá ještě itinerář a pomocí něj se dá trasa nastavit naprosto přesně. V plánování trasy jsou někdy i faktory, které navigace nemůže ovlivnit, kupříkladu teď jsem jel do Krompachu a po varování o kvalitě vozovky jsem použil první navrženou trasu od TT (přes Liberec), ačkoliv byla asi o 20 nebo 30 km delší a jen o 5 minut kratší, než spodem kolem Mácháče, kde to prý je rozbité a kudy mi vypočítal alternativní trasu. Než si někde zhuntovat auto, tak si raději pár km zajedu.

Jinak ekonomická trasa u starších (a nejspíš i současných levnějších modelů?) výrazně chybí, ale jak už napsal Henry, dá se to trochu obejít.
TomTom GO 930T, NC 9.510, mapa Central Europe, RDS-TMC, 2x Brodit + ProClip
Xiaomi MI2S + app. Be On Road, Aponia, Waze
MS Windows 7 prof. 64bit, Opera 32
Obrázek
Gumídek
Příspěvky: 5640
Registrován: 18.10.2006, 4:26

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42381Příspěvek Gumídek

To je ten důvod, proč mám ve své navigaci "devítkový" NC, protože má v nabídce i ekonomickou trasu....Už se mi to párkrát vyplatilo...A fakt to funguje....Ale je to tak, jak píše vrána..Člověk má hlavu, v ní mozek (aspoň některý), a šedá kůra by se měla používat, jinak je to jako se svla. Ty také atrofují, když je nepoužíváte...Takže se podívám na trasu, a pokud se mi nelíbí, upravím si ji podle svého...Aspoň rámcově...
p.s. "Nejlepší" na tom je, že jsem do devítkového NC původně šel kvůli poblikávání u poslední osmičky a kvůli tomu, že se (sice skoro neznatelně) při pohybu vozu občas pohybovala mapa trhaně. A dnes na něj nedám dopustit...To jen tak mimo diskuzi...
Uživatelský avatar
vrána
Příspěvky: 934
Registrován: 12.2.2007, 3:22
Bydliště: Praha 10
Kontaktovat uživatele:

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42383Příspěvek vrána

Mě spíše u mé PDA verze zaráží jiná věc a to ta, že nechám naplánovat trasu, OK, nelíbí, dám vypočítat alternativu, OK, ale pak aplikaci z nějakého důvodu ukončím. Po jejím znovu spuštění se navigace nejprve musí zorientovat a pak zapíše z paměti trasu (jsem si naivně myslel) a začne navigovat. Problém ale je, že si nepamatuje tu trasu, ale jen cílový bod a k němu to opětovně spočítá. Jenže to udělá zase po svém a ne tak, jak jsem měl alternativně nastaveno předtím. Takže je nutno zase prohlédnout a případně nechat přepočítat alternativu. Což jsem netušil, až jednou jsem se takhle při cestě na sraz Ford klubu kdesi "v Asii" dostal na okresku strašlivé kategorie, kudy jsem původně jet právě vůbec nechtěl - u pumpy jsem shodil aplikaci, žere to hafo paměti, plundruje baterku a zatěžuje procesor a potřeboval jsem volat, tak aby to nedělalo nějakej bordel. No to jsem se pak divil, kudy to najednou jedu, hi! Ale nejvíc se asi divil ten nádhernej upravenej Mustang, co jel za mnou a to snížené Mondeo ST taky... Ale prej mi ani moc nenadávali :grin: :grin: :grin:
TomTom GO 930T, NC 9.510, mapa Central Europe, RDS-TMC, 2x Brodit + ProClip
Xiaomi MI2S + app. Be On Road, Aponia, Waze
MS Windows 7 prof. 64bit, Opera 32
Obrázek
Tonny
Příspěvky: 803
Registrován: 28.8.2007, 15:21
Bydliště: Absurdistán

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42384Příspěvek Tonny

Pánové, uznávám všechno co jste napsali. Díky za názory, a když už se debata rozvinula, pokračujme v ní. Snažím se porozumět, ale mám pocit, že jsem se zpočátku asi špatně vyjádřil, protože očividně mluvíme každý o něčem jiném - ne co do důsledku, ale co do příčiny.
Takže nic ve zlém, všechno je v pořádku, ale prosím zkusme začít znovu a zamyslet se nad tímto:

Jsem "někde" a dám navigovat "někam " nejrychlejší trasou.

Navi mi nabídne trasu, já si ji přes "Prohlédnout mapu trasy" prohlédnu a protože se mi trasa nejeví nijak závadná /proč taky?/, vyjedu a nechám se navigovat. Po chvíli mám odbočit na "Silnici bez názvu", kterán je očividně polní cestou s rozbitým, kdysi asfaltovým povrchem, úzká a očividně nevhodná pro běžnou dopravu.
Zastavím, dám "Najdi alternativu", prohlédnu trasu a jedu. Po chvíli jsem opět na silnici bez názvu - trochu lepší, tak jedu dál.

Po příjezdu na místo se podívám do Autoatlasu, který má "silnice bez názvu" bílé, kdežto silnice II. a III. tříd žluté a zjistím, že kdybych se takto mohl /jako že nemůžu/ orientovat přímo v mapě navigace, zvolil bych trasu o 6 km delší, ale pouze po silnicích II. a III. tříd - tedy vyhnul bych se silnicím bez názvu. /Konkretní trasy Počátky-Hrad Roštejn a Počátky-zámek Červená Lhota/.

Takže bych pojmenoval znovu problém:
Moje navigace

- nemá ekonomický mod trasy

- neumí vypnout navigování po nezpevněných cestách /silnicích bez názvu/

- při volbě "Najdi alternativu" naviguje bez ohledu na třídu silnic /alternativa vskutku "náhodná" - rozhodně ne ekonomická/, po opakovaném "Najít alternativu" pak používá doslova polní cesty a náhodně nabízí trasy bez jakékoli logiky

- při prohlídce mapy trasy nerozlišuje třídy silnic /řeším prohlídkou v textovém modu, nepohodlné a z hlediska vyhnutí se těmto úsekům hodně neefektivní ovládání - nutné jít do jiné obrazovky/

- naviguje časově nejrychlejší trasou /což je dobře/ bez ohledu na třídy silnic /to už není dobře/. Přitom zřejmě považuje silnice bez názvu za "plnohodnotné" silnice /nevím, jakou pro tyto silnice používá pro výpočet rychlost, ale zřejmě je silnice bez definované rychlosti považována za "normální" - když jsem několika silnicím nastavil rychlost nižší, navi náhle navigovala "ukázkově" a v souladu s tím, co bych zvolil dle automapy/

- z tohoto důvodu jsou extremy, kdy naviguje polními cestami nebo pro úsporu jedné minuty nabízí trasy o 30 km delší

- asi se to vyřeší tím, že mapa v navi bude mít někdy v budoucnu důsledně nastaveny rychlosti, případně "toto" obstarává IQRoutes


Proto jsem se ptal na názory a také na to, zda novější modely mají toto ošetřeny. Předpokládal jsem, že se dozvím, které modely mají např možnost vypnout nezpevněné cesty nebo mají ekonomický mod trasy.

Zatím se rozvinula debata na poněkud jiné tema - i když uznávám, že v konečném důsledku jsem se vysvětlení proč to tak je dozvěděl.
Co jsem se nedozvěděl je právě to, na co jsem se ptal - "menu" vyšších modelů. Ono opravdu v recenzích zpravidla podrobný popis menu není.

Takže prosím, pokud je někdo ochotný zde popsat menu novějších řad, díky za info.
Nebo jinou radu - jak rozlišit při prohlídce trasy třídy silnic s cílem jediným - vyhnout se silnicím bez názvu - tedy silnicím, které jsou až "za" silnicemi III. třídy a zpravidla jde o zemědělské spojovací cesty využitelné pro místní obyvatelstvo se znalostí poměrů.

/Typický příklad, dej si navigovat z obce Šardice do obce Stavěšice jakýmkoli modem, jak nejrychlejší, tak nejkratší tě povede po zemědělské spojovací cestě:
http://www.mapy.cz/#mm=ZTtTcP@sa=s@st=s ... 81408@z=12
Zákaz vjezdu není, je to sice asfaltová, ale úzká cesta, doslova jeden pruh /dvě osobní auta si nevyhnou bez sjetí do pole/, plná zatáček /na mapě nejsou zřejmé/ a horizontů, za které není vidět /kukuřice skryje vše - osobní auto naprosto dokonale/.
Pokud nic nejede, OK, ale potkat cokoli může za mokra nebo při vzrostlých plodinách, kdy se nedá sjet do pole znamenat třeba kilometrové couvání do rozšířeného místa./

O TAKOVÝCHTO CESTÁCH byl můj text.
Je mi jasné , že 4 roky staré TT ONE XL je za zenitem, a proto vznáším výše uvedený dotaz - která z novějších navi TOM TOM má tento stav ošetřen.

Díky a "Slunce v duši" :usmev:
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Gumídek
Příspěvky: 5640
Registrován: 18.10.2006, 4:26

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42385Příspěvek Gumídek

Ale stále mluvíme o tom samém, moje navigace mi toto nedělá...Na žádné polní cesty mne nevodí, a když dám nejrychlejší trasu, tak jedu po dálnících a silnicích vyšších tříd. Prostě po těch nejlepších, co jsou v daném místě k dispozici. Ekonomická je tomu trochu podobná, a nejkratší mne vede nejkratší cestou, a kdybych neměl vypnuté nezpevněné silnice, tak mne povede i po "polňačkách"....
Rozdíl mezi nejrychlejší a ekonomickou se pozná až při dlouhých cestách....Na kratších cestách většinou skoro koresponduje s nejrychlejší...
Uživatelský avatar
vrána
Příspěvky: 934
Registrován: 12.2.2007, 3:22
Bydliště: Praha 10
Kontaktovat uživatele:

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42386Příspěvek vrána

Je to marný, je to marný, je to marný... :cry:

Předem upozoňuji, že moje PDA verze je na tom, co se menu nabídky týče, nejspíš ještě hůře.

Nevím, Tonny, co tam máš kde navoleno, ale mně se zobrazují silnice snad ve čtyřech barvách v závislosti na typu. A to mám jen PDA verzi, ale nebyl jsem líný si sehnat a stáhnout další desítky barevných schémat provedení map a v nich pečlivě vybíral a zkoumal. Práce tak na na půl hodiny. Jinou barvu mají dálnice, jinou velké 4 proudovky, které nejsou dálnice, jinou silnice první třídy, jinou vedlejší a ty liščí kotáry mají barvu bílou. Lesní cesty a polňačky (obvykle se zákazem vjezdu) jsou navíc odlišené přerušovaným zvýrazněním. Takže s trochou dobré vůle lze poznat, kudy že se to vlastně pojede. Je tedy pravda, že naplánovaná trasa má svou určenou barvu a přes ni není barva silnice vidět, ale jak říkám, s trochou dobré vůle se to obejít dá. Navigace nikdy nebyly příliš user friendly zařízení ve smyslu Plug and Play a jejich používání vyžaduje určitý čas na přípravu, což se samozřejmě za jízdy dělat nedá. Pokud ti dělá problém přepnutí obrazovky, tak jsi bohužel nic nepochopil, Ivánku a budeš si muset dál vystačit s papírovým autoatlasem, protože ono to asi ještě hodně dlouho (pokud vůbec) s těmi navigacemi o moc lepší nebude.

Při volbě "Najdi alternativu" navigace nepočítá náhodně, jak se domníváš, ale podle zadaného kritéria, které máš kdesi nastaveno natvrdo, nebo (což je v tomto případě doporučeníhodné) ti ho díky nastavení nabídne k výběru. Algoritmus může být navíc ovlivněn systémem IQ routes (nevím, zda už ho tvoje krabička používá) a samozřejmě RDS-TMC (píšeš, že nepoužíváš, budiž).

Pokud se ti nelíbí plánování podle kritéria "nejrychlejší", pak ti "ekonomické" nepomůže, protože to dělá ještě větší kompromis ve výběru vozovek. "Nejrychlejší" totiž preferuje kvalitu a rychlostní index silnic před vzdáleností, takže (jak už se psalo), kvůli jedné ušetřené minutě si klidně zajedeš i 30 km oproti třeba trase "nejkratší". Pokud bys tedy chtěl použít "ekonomickou", bude to oproti té "nejrychlejší" o trochu pomalejší, zato ale o něco kratší a tím pádem i po silnicích nižších kategorií. Vlastně mě napadlo, že by sis měl vyzkoušet jezdit podle kritéria "nejkratší", abys teprve poznal, zač je v Holandsku sejra :blee: . Pokud ekonomickou nemáš, dostaneš se k podobnému výsledku právě přepočítáváním alternativ.

Pokud tě zajímá menu vyšších modelů, použij Google, recenzí je na jednotlivé typy na webu dost a dost a další informace se dají dohledat v diskusních fórech. Já vím, že to je na několik hodin čumění do PC, ale to už tak bývá, že kdo chce něco najít, musí to hledat.

Jo a ten tvůj příklad o navigování mezi vesnicemi - boha jeho, kudy bys chtěl, aby tě to vedlo, když tudy žádná jiná cesta nevede?? Po 422 přes Kyjov nebo co? :shock3: Zadal jsem si to schválně do plánovače trasy - nejrychlejší mě vede ze Šardic kousek na Mistřín a pak doleva na Stavěšice (7.3km, 0:13 hod). Stejnou trasu mi TT nabídne s kritériem "Nejkratší". Alternativní nejrychlejší i nejkratší vede ze Šardic do Nenkovic a pak do Stavěšic (7.6km, 0:18 hod). Ještě větší alternativu mi ukazuje přes Hovorany a Želetice, ale to už je opravdu velká zajížďka, to raději pojedu skrzevá kukuřičné lány v šíř i v dál... :osli: :osli: . Když bych chtěl jet po 422 přes ten Kyjov, tak je to 16.9km a 0.22 hod, ale z nějakého důvodu mi tuhle trasu nenabídne ani za zlatý prase, to už mě pak posílá po půlce okresu, ale přímo na Kyjov ne, tam už je nutno použít "navigovat přes". :zamysl: Inu, jak už jsem psal, s navi je to vždycky dobrodružství :mrk: a čím dřív to pochopíš,k tím líp :jupi: :jupi:
TomTom GO 930T, NC 9.510, mapa Central Europe, RDS-TMC, 2x Brodit + ProClip
Xiaomi MI2S + app. Be On Road, Aponia, Waze
MS Windows 7 prof. 64bit, Opera 32
Obrázek
Tonny
Příspěvky: 803
Registrován: 28.8.2007, 15:21
Bydliště: Absurdistán

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42387Příspěvek Tonny

Díky za názory.
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Odpovědět