TomTom - jak naviguje a proč?

Vše o navigacích značky TomTom
Tonny
Příspěvky: 803
Registrován: 28.8.2007, 15:21
Bydliště: Absurdistán

TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42340Příspěvek Tonny

Mám TOMTOM ONE XL několik let, v něm aktuální navcore 8.010 /nejnovější legální - výrobcem nabízené přes TOMTOM HOME/ a mapy 865.3259 - viz podpis.

O co mi jde? Plánuji koupit novou navigaci, a rozhoduji se velmi pečlivě, pročítám různé recenze a čím dál více mám pocit, že TomTom už není to, co býval.
Jak ve vztahu cena-uživatelská přívětivost, tak v možnostech navigování v jistých specifických situacích. Už několikrát v minulosti jsem na foru psal, že Tomík občas naviguje "divně" a bohužel jsem se o tom znovu přesvědčil:

Problém 1:
Příklad z dřívějška:
Trasa Hodonín - Vyškov Zoo, standardně naviguje po D2, D1 v délce 99.9. km za 1:08.
Dám najít alternativu a ejhle, trasa se změní přes ČEJČ, SLAVKOV na 70,3 km v čase 1:11.
Tohle chápu, prostě si dám najít alternativu a trasu si vyberu. Přesto si myslím, že by navigace měla standardně nabízet volbu. Podle mne je neefektivní a neekonomické pro úsporu tří minut ujet o 30 km víc, navíc v úseku, kde pravidelně bývají nehody, kolony /D1 u motorestu Rohlenka/ a kde s velkou pravděpodobností "ušetřené" 3 minuty ztratím.

Dotaz: Mají toto novější verze ošetřeno? Respektive, mají tohle ošetřeno i finančně "méně náročné" verze?

Už několikrát jsem zjistil, že u vlastněné navi je nutné konfrontovat nabízenou trasu s autoatlasem. Proč? V jistých situacích Tomík pro úsporu jedné-dvou minut naviguje po "silnicích bez názvu", tedy po trojkách či zemědělských spojovacích cestách.

Problém 2, aktuální "ostuda" - raději jsem měl být potichu a mlčet - o víkendu jsem si trhnul docela dobré kšandy, kdy jsem potencionálnímu "kupci" navigace vysvětloval, jak "to" funguje a kdy jsem mu chtěl v praxi ukázat způsob jízdy podle navigace. Rozhodně jsem jej nepřesvědčil:

Tak jsem např. v sobotu "ušetřil" 2 minuty na trase Počátky-Červená Lhota, kdy jsem jel mezi obcemi Bohdalín a Mnich po cestě sice kvalitní /Silnice bez názvu/, ale tak úzké, že jsem asi 6 km neměl kde předjet traktor.

Nebo o den později jsem jel trasu Počátky - Hrad Roštejn.
Hned na výjezdu z Počátek doprava a opět po silnici bez názvu, tentokráte už docela rozbité. Naštěstí se dalo otočit a jel jsem tedy "podle šipek" a celou trasu po pěkných silnicích II. třídy.

I když si dám po naplánování zobrazit mapu trasy, tak vidím jen červenou čáru a po zvětšení názvy některých obcí, přes které jedu. Nevidím už ale, že mám jet po silnicích bez názvu a tedy nevím, kudy, po jakých cestách mne navi vede.

Takže závěr:
TOMTOM s navcore 8.010 a nejnovějšími dostupnými mapami sice naviguje, ale nabídnutá trasa vyžaduje korekci, zvláště tehdy, pokud je část trasy mimo silnice vyšších tříd. Prostě TOMTOM za úsporu jedné-dvou minut naviguje o 30km delší trasu nebo "cestou necestou". Jen dodám, že požívám zásadně volbu Nejrychlejší trasa.

Někdo namítne, že to není problém navcore, ale map - je to možné. Zkusil jsem asi třem "silnicím bez názvu" v okolí již zmíněných Počátek omezit rychlost na 50 km/h - stejně se v praxi po takové cestě jet více nedá a navi od toho okamžiku nacházela "rozumné" trasy po silnicích II. třídy.
Nepovažuji ale za řešení před dovolenou "opravovat" rychlosti na komunikacích , kde bych se potenciálně mohl pohybovat.
Potencionální kupec se mi docela vysmál a vytáhl 7 let starý autoatlas, který sice neříkal před křižovatkou, kam mám odbočit, ale ukázal mi, že žluté čáry v mapě /rozuměj silnice II. třídy/ jsou sice v dané trase o asi 6 km delší, ale po kvalitní cestě.

Má k tomu někdo nějaký názor? Respektive mají tohle novější modely TOMTOMa ošetřeno? Nebo mám něco špatně nastaveno?
Nebo jsem něco nepochopil?
Už nevím, ale autoatlas se mi jeví v "neznámé" oblasti jako jistota. Nedovedu si představit, že bych s mou navi jel jako řidič např autobusu. A to nebyl nikde most ani podjezd, jde "jen" o navigování po" silnicích bez názvu".
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

chaloupka
Příspěvky: 65
Registrován: 2.4.2011, 6:46

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42341Příspěvek chaloupka

Zdravím,
podotýkám, že mám TT Via 125, Navcore 10 něco. Nevím, jak to mají TT 950/750 - tedy předchozí generace.

V nastavení plánování navigace mám zapnuté volby:
- vyhnout se nezpevněným cestám
- dotázat se při každém plánování / nebo plánovat nejrychlejší trasu / plánovat ekonomickou trasu / plánovat nejkratší trasu

Nicméně ideální to není.

Kdysi dávno, tak před 6 lety jsem používat TT verze 4 nebo 5 na PDA (tehdy Palm) a pokud mě paměť neklame, tak se tam nechala nastavit váha silnic - například použít vyšší třídu silnice, pokud je taková trasa o max x% delší. Na současném TT to nevidím a všechno ostatní je více nebo méně zdařilý kompromis. Asi by bylo ideální, kdyby byla na každé silnici nastavena doporučená rychlost, ale není.

Co se alternativ týče, myslím že navigací jiného výrobce si moc nepomůžete, Používal jsem chvíli Navigon (Navigon 40 Premium) a zrovna s tímto měl ještě větší problémy - ten mě klidně poslal na polní cestu nebo cestu pro pěší, která byla pro auta uzavřená. Kamarád má iGo na PDA a je na tom plus mínus podobně.

Takže z toho vyplývá klasika - jako každé zařízení je navigace dobrý sluha ale špatný pán. Ví toho někdy (zdůrazňuji někdy) víc než Vy, ale taky neví všechno. Vozit sebou v autě autoatlas vůbec není špatný nápad, i když Vám taky neřekne všechno.

BTW máte to jako s knihama - jsou v módě e-knihy, které si přečtete na čtečkách nebo na PDA, ale pocit papíru v ruce nikdy nenahradí. Prostě staletími ověřená technologie :-)
Tonny
Příspěvky: 803
Registrován: 28.8.2007, 15:21
Bydliště: Absurdistán

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42342Příspěvek Tonny

V popisovaném navcore 8.010 jsou dostupné tyto volby:

Nejrychlejší,
Nejkratší,
Vyhnout se dálnicím,
Pěší,
Cyklotrasa,
Omezená rychlost

Po nalezení trasy jsou dostupné funkce Najít alternativu:

Vypočítat alternativu
Vyhnout se uzavírce
Cestovat přes
Přepočítat původní
Vyhnout se části trasy
Minimalizovat zpoždění /šedé, neaktivní/

Je zřejmé, že vyhnout se "silnicím bez názvu" asi nastavit nelze a proto je algoritmus výpočtu takový, jaký je. Tedy hodně nedokonalý. Také jsem měl kdysi /2005/ PDA a v něm nějakou verzi z roku raz dva, ale podobné potíže jsem tehdy neřešil.
Přijde mi to, že to staré PDA s tehdejším navcore a mapami navigovalo snad možná i líp.
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Uživatelský avatar
Scorpio_cz
Příspěvky: 678
Registrován: 5.6.2008, 19:21

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42343Příspěvek Scorpio_cz

To má celkem jednoduché vysvětlení.

Mapy pro TT 5 a 6 pro PDA byly podstatně méně podrobné, a víceméně zahrnovaly převážně silnice vyšších tříd.
Protože síť silnic 3 třídy a horších nebyla úplná, silnice na sebe "nenavazovaly" a tedy nemohly vytvořit "optimální" trasu.

Se zdokonalováním map, kdy silnice 3 třídy a horší nejsou nijak zásadně znevýhodňovány (prakticky na všech chybí rychlosti),
se daleko častěji může stát, že TT / iGO8 / Navigon / Sygic (v podstatě jakákoli navi) dojde k názoru že se tudy dá jet lépe.

Když se to vezme kolem a kolem :

TT používá mapy TeleAtlas (TomTom)
iGO8 používá mapy TeleAtlas nebo NavTEQ (Nokia) nebo CEDA (pro ČR) a jiné lokální mapy.
Navigon pokud vím používal NavTEQ (opravte mě pokud se pletu nebo pokud se to změnilo)
Sygic používá TeleAtlas nebo NavTEQ
Nokia Maps používá mapy NavTEQ (překvapivě)

Výsldkem je v podstatě "soutěž" : TeleAtlas / NavTEQ / CEDA ...
Z mých zkušeností má NavTEQ ještě více malých silniček než TeleAtlas, a špatně zatříděných, tedy také vodí kdekudy.
Používám současně iGO8 (NavTEQ/CEDA) a TomTom (TeleAtlas), a když se začnou rozcházet, prohlédnu trasu na mapě.
Obvykle, když jedu jen podle jedné z navi, někde si zajedu. Beru to jako hru kdo-z-koho : já proti navigacím :mad2:
Tonny
Příspěvky: 803
Registrován: 28.8.2007, 15:21
Bydliště: Absurdistán

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42345Příspěvek Tonny

Ano, tím je vysvětleno, proč při ručním nastavení rychlosti pro několik silnic bez názvu se algoritmus výpočtu pro danou malou oblast značně vylepšil.
Problém je ten, že i když si těch několik silnic takto označím, tak se mi další aktualizací map opět nastavené rychlosti "přehrají ničím" - nebude zase nastaveno nic.

Takže se paradoxně dostáváme do situace, kdy "zkvalitnění" map co do procentuálního pokrytí přináší kontraproduktivní efekt. Tím, že tyto silnice /III. třídy a horší/ nemají zpravidla nastavenu rychlost se z hlediska algoritmu navigování dostávají na úroveň těch nejlepších silnic a navi neví, že nejedu po silnici I. třídy, ale de facto po polní zpevněné cestě.

Co tak zkonzultovat problém s Galenem z CEDA?
Jsem přesvědčen, že hromadné nastavení rychlostí pro silnice III. třídy např na 60 km/h a pro silnice bez názvu na 40 km/h by tento problém zcela vyřešilo a "několik chyb", které by tímto vznikly by se daly odstranit v rámci MapShare nebo oprav přes navigovat.cz.
Problém s preferencí sinic by byl odhaduji na 99 procent vyřešen. Když nic, tak by navi tímto preferovaly více kvalitnější silnice.
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Uživatelský avatar
funtomas
Příspěvky: 131
Registrován: 28.12.2008, 18:35

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42346Příspěvek funtomas

Co tak zkonzultovat problém s Galenem z CEDA?
Jsem přesvědčen, že hromadné nastavení rychlostí pro silnice III. třídy např na 60 km/h a pro silnice bez názvu na 40 km/h by tento problém zcela vyřešilo a "několik chyb", které by tímto vznikly by se daly odstranit v rámci MapShare nebo oprav přes navigovat.cz.
Problém s preferencí sinic by byl odhaduji na 99 procent vyřešen. Když nic, tak by navi tímto preferovaly více kvalitnější silnice.
to je pekna haluz, CEDA robi mapove podklady nemoze si vymyslat rychlosti pre cesty 3. triedy a cesty bez nazvu su bezne cesty po ktorych jazdim bezne a nie len 40.
preto existuje zdielanie info o jazde aby tomtom mohol vyhodnotit za aky cas sa da dana trasa prejst nasledne to zdiela do dalsich navigacii
Gumídek
Příspěvky: 5640
Registrován: 18.10.2006, 4:26

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42347Příspěvek Gumídek

Přišli jste s křížkem po funuse. Já už jsem to Gallenovi psal, už je to déle, jenže rozhodnutí není na něm, ale na TT, Ceda pouze dodává podklady, a jen TT se rozhodne, co chce, a co zapracuje.....Ale nicméně mu to můžete napsat také, bude to vypadat lépe, že to chce více a více lidí...
vilik
Příspěvky: 600
Registrován: 29.11.2006, 16:26
Bydliště: Střední Čechy
Kontaktovat uživatele:

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42348Příspěvek vilik

Tonny, promiň, ale nemohu si to odpustit. To co popisuješ v prvním příspěvku mě zrovna nepřesvědčilo, že ovládáš TT. Na tebou popisované problémy má zásadní vliv jakou trasu si zvolíš. Pokud nejrychlejší, tak očekáváš o pár km kratší než nejkratší? Zkrátka bude nejrychlejší, i kdyby to mělo být o minutu než jakákoli jiná. Přesně podle tvého zadání. To, že po cestě potkáš traktor přeci není vada navigace. Nebo taky je její chyba, když na trase bude místo traktoru havárie? Já se několikrát přesvědčil na vlastní kůži, co nastane pokud se budu snažit opravit navigaci. Nikdy jsem si nevybral lepší trasu, než navigace. Ani podle atlasu, který mimochodem v žádném případě není aktualizován 4x do roka.
TomTom 910 Go, 930 GO aplikace 9.465, Europe 905.4754
TyTN II Kaiser, Western_and_Central_Europe_v.8.55.xxxx
Tonny
Příspěvky: 803
Registrován: 28.8.2007, 15:21
Bydliště: Absurdistán

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42350Příspěvek Tonny

Ad vilik:

mám možnost volit pouze nejrychleší nebo nejkratší, a dále najít alternativu. nechápu, v čem něco neovládám... Můj příspěvek byl o tom, že navi naviguje prioritně na nejkratší čas jízdy bez ohledu na ujeté km a o navigování po silnicích bez názvu, po kterých se nedá jet víc jak 40 - to, že jsem potkal traktor je druhořadé.
Přečti si znovu, co jsem napsal. Takže tvou poznámku nechápu - je poněkud od věci
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

vilik
Příspěvky: 600
Registrován: 29.11.2006, 16:26
Bydliště: Střední Čechy
Kontaktovat uživatele:

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42351Příspěvek vilik

OK, zvolil jsem špatný výraz. Správnější by bylo tedy nezvolil jsi jinou volbu. A výsledky kterékoli volby jsou dané zadáním, podle kterého se počítá trasa. Takže nejrychlejší bude vždy v okamžiku výpočtu nejrychlejší a nejkratší bude nejkratší. A navigace si podle toho a hlavně podle tebou nastavených předvoleb plánování (pokud tuto možnost máš) volí i silnice. A že na úzké silnici nemůžeš předjet traktor, a v důsledku toho se z nejrychlejší trasy stane něco úplně jiného, není chyba navigace. Viz poznámka ve smyslu, jak jsi se ztrapnil před potenciálním kupcem. Bohužel, navigace, která se dokáže vyhnout traktorům na silnici, nebo jiným překážkám (částečně to eliminuje RDS-TMC, ale to je jiný problém), neexistuje. Tedy pokud si nezměníš zadání s ohledem na znalosti místní situace. Ale ten traktor je stejně neřešitelná neznámá. :usmev:
TomTom 910 Go, 930 GO aplikace 9.465, Europe 905.4754
TyTN II Kaiser, Western_and_Central_Europe_v.8.55.xxxx
Gumídek
Příspěvky: 5640
Registrován: 18.10.2006, 4:26

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42353Příspěvek Gumídek

A to, aby tě neposlal na polňačku, to se řeší vypnutím navigování po nezpevněných cestách....A co ten kupec čekal ??? Že navigace za něj vyřeší vše ?? A že nevigace kdekoliv a kdykoliv bude vědět o každé ucpané silnici, úplně každé nehodě, a jedoucím traktoru ?? To mne jen evokuje hádku starou cca 4 roky, kdy se zde do mne a Baharise pustil uživatel, že kvůli nám dostal pokutu, protože nemáme zaměřené stanoviště mobilního radaru někde v "Horní-Dolní"...
Tonny
Příspěvky: 803
Registrován: 28.8.2007, 15:21
Bydliště: Absurdistán

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42356Příspěvek Tonny

Pánové, jak se zdá, vy nevíte, že můj TomTom NEMÁ možnost vypnout navigování po nezpěněných cestách.
Proto jsem také psal druhý příspěvek s upřesněním nabídek.

I když jsem se vlastně na dotaz, zda toto mají novější modely navigace ošetřené nedozvěděl nic.

Kupec nečekal, že navi za něj bude něco řešit. Ale očekával, že je z Počátek ma hrad Roštejn bude navigovat ne polni cestou, ale po "normálních silnicích" a stejně tak očekával, že úspora dvou minut na trase Počátky - Červená Lhota nebude vykoupena jízdou po zemědělské cestě, byť asfaltové ale tak úzké, že předjetí či vyhnutí protijedoucímu bylo nemožné.
O tom byl můj dotaz.
Poslední odpovědi se nezabývají původním tematem dotazu, ale snaží se mi dokázat, co všechno dělám špatně. Přitom špatně je to, že nejsou nastaveny priority silnic a v mé navi se nastavit nedají, a dále to, že pro minimální časovou úsporu je schopna navigovat o desítky km delší trasou.

TO bylo předmět polemiky. Díky. Další dotazy nemám.
Přesto děkuji.
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

Gumídek
Příspěvky: 5640
Registrován: 18.10.2006, 4:26

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42357Příspěvek Gumídek

To je zbytečné..Ty zase nejsi schopen pochopit, že prostě nějaké volby nejsou, když máš tu nejlevnější navigaci. Musíš se smířit s tím, že když koupím něco levného, holt to nemá tolik možností jako dražší model. Když koupíš nejlevnější auto, bude jezdit, ale nebude mít elektrická okna, klimatizaci atd atd...A zde jsi na tom stejně...
Tu možnost určovat prioritu silnice uživatelem nemůže navigace mít, protože když vidíme, co jsou někteří uživatelé schopni páchat, tak by došlo k tomu, že by se někomu nelíbilo, že mu jezdí auta okolo domu, tak by změnil prioritu, a opět by to navigovalo na polňačky...
Už to chápeš ??? Já jsem si do své navigace dal NC 9, protože mi vyhovuje, když mám tři volby. Nejrychlejší, ekonomickou, nejkratší...
Ale když jsem měl původní NC, či minulé navigace, tak mi ty původní dvě volby stačili. A já se ježděním živím. A sjezdil jsem s navigací bezmála celou Evropu....Je potřeba při používání navigace ale také používat mozek...Já netvrdím, že ho nepoužíváš-aby to zase někdo nevzal osobně,jako je to tu "dobrým" zvykem u některých uživatelů...Nic není dokonalé, a přístroje už vůbec ne, protože je vyrábějí a programují lidé, a lidé nejsou dokonalí, a dobř, že tomu tak není...
Tonny
Příspěvky: 803
Registrován: 28.8.2007, 15:21
Bydliště: Absurdistán

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42358Příspěvek Tonny

Tak jo. Rekapitulace:
Uvedl jsem 2 problémy, které dělají potíže při použití navigace.
Dotázal jsem se, zda novější navigace mají popsané projevy ošetřeny, protože konkretní popisy menu a možných voleb navigování v recenzích nejsou.
Upřesnil jsem možnosti voleb mého zařízení.
Dozvěděl jsem se, že neumím ovládat TOMTOM a že nechápu, že u levných navigací volby nejsou.
Na konkretní dotaz dotaz jsem tedy odpověď nedostal.

Přesto děkuji všem za vysvětlení a za názory. Číst odpovědi je hodně poučné - :zamysl: nejen z hlediska použití navigací.
Jediní, kdo mluvili k věci byli Scorpio_cz a Chaloupka, další neřešili dotaz a odváděly debatu jinam.

P.S.
Nejsem ani naštvaný, ani uražený, jen přemýšlím o tom, zda toto forum ještě splňuje to, co od něj potencionální tazatel a také vkladatel poi bodů očekává.
Škoda, že sraz vyšuměl do ztracena, rád bych se některé věci dozvěděl z úst povolaných přímo.
Omlouvám se všem, které jsem dotazem a tímto sdělením obtěžoval.
Prosím zamknout.
zdraví Tonny,
Není všechno zlato, co se třpytí a nemusí být všechno pravda, co je některými na foru psáno...

vilik
Příspěvky: 600
Registrován: 29.11.2006, 16:26
Bydliště: Střední Čechy
Kontaktovat uživatele:

Re: TomTom - jak naviguje a proč?

Příspěvek: # 42359Příspěvek vilik

Ptáš se jestli tě nová navigace povede vyasfaltovanou polňačkou? Odpověď je ANO, pokud ji to dovolíš, nebo nebudeš mít jinou volbu.

Ptáš se, jestli nejrychlejší trasa bude delší, dokonce o několik km než nejkratší? Odpověď je ANO, protože je to podle zadání.

Ptáš se, jestli tě povede po cestě, nejrychlejší trasou, která se nakonec zvrtne do nejdelší a nejdéle trvalejší? Odpověď je ANO, protože potkáš události, se kterými navigace nemůže počítat.

Ptáš se, jestli vypočtená trasa bude korespondovat s trasou na papírové mapě? Odpověď je NE, protože mapy v navigaci se aktualizují 4x do roka. Autoatlas si koupíš jednou za 10 let.

Snad to je dostatečně konkrétní. pokud ne, formuluj otázky tak, aby se dalo odpovědět ANO nebo NE a bude po dohadech.
:mrk:
TomTom 910 Go, 930 GO aplikace 9.465, Europe 905.4754
TyTN II Kaiser, Western_and_Central_Europe_v.8.55.xxxx
Odpovědět