Defragmentace vnitřní paměti TT

Vše o navigacích značky TomTom
Uživatelský avatar
fox50
Příspěvky: 885
Registrován: 16.1.2008, 12:29
Bydliště: Praha

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27206Příspěvek fox50

Také si přihodím :)

Jirásku jaký SW používáš na defragmentaci? Některé defragmentační SW včetně toho integrovaného v Win potřebují nějaké volné místo. Pokud ho nemají tak velké soubory nedefragmentují, protože musí mít minimálně tolik volného místa (v kuse) jak je defragmentovaný soubor velký.

Testoval jsem to, a cline.dat soubor jsem 0&0 defragem defragmentoval, a nezůstal mi v navigaci jediný fragmentovaný soubor. :)

Co se týče fragmentace Flash. Fragmentace souborů má na Flash disky také vliv, jenom ne takový jako na mechanického HDD ale také má.

Pokud je na Flash soubor fragmentovaný zvyšuje se počet IO operací nad diskem. U HDD je vliv fragmentace jestě vyšší o čekání na vystavení hlavičky a správného natočení plotny. Takže vliv má fragmentace na obě média, jenom u HDD jě ten vliv větší.
TomTom Go920 app: 9.510 + 8GB SD + RDS-TMC 4V00.010.2
Mapa: Europe 930.5563
TomTom Home 2.9.7.3256
Škoda Octavia 4x4 1.8T, 110 KW
Uživatelský avatar
Jirásek
Příspěvky: 2963
Registrován: 25.11.2006, 15:31
Bydliště: matička stověžatá Praha, destinace Suchdol
Kontaktovat uživatele:

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27207Příspěvek Jirásek

foxi, jak jsem psal v úvodu, v navi byl pouze soubor cline.dat. Volného místa dostatek. Je mi jasné, že některé programy potřebují poměrně velký volný prostor. Defradmentační programy různé, ale ten vámi doporučovaný 0&0 defragem jsem nezkoušel, ani ho neznám. Samozřejmě zkusím.
EDIT: Koukám že to není free, snad trial verze bude fungovat také. Kupovat se mi to nechce, částka 1000 se mi zdá, pro tento účel, poměrně vysoká. Ale možná, pokud budu spokojen, tak si ho koupím.
TomTom GO 1005T;Garmin eTrex Vista HCx; Samsung Galaxy3; PC: Win7, Win8, Android
Uživatelský avatar
freewall
Příspěvky: 1861
Registrován: 3.2.2007, 18:39
Bydliště: od Kladna

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27208Příspěvek freewall

No jo no, free není, ale právě funguje tam, kde je málo paměti, jak se můžeš různě dočíst na netu, umí leccos a je hodnocen dost vysoko
Sygic, TT One mobile
v Huawei Ascend Mate 7 Android 6.0 MM
Henry
Příspěvky: 1330
Registrován: 2.10.2005, 17:43
Bydliště: Bolatice
Kontaktovat uživatele:

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27209Příspěvek Henry

Flash karty/disky nedefragmentujte! Pokud je to jen trochu možné, tak si jejich obsah zkopírujte na HDD, zformátujte flash a pak to nakopírujte zpátky. Jednak to je občas rychlejší (a vytváříte tím i zálohu na PC), ale hlavně nesnižujete životnost flash, jak se to děje u defragmentace (počet R/W cyklů).
Kozelsky
Příspěvky: 285
Registrován: 17.8.2007, 14:11

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27210Příspěvek Kozelsky

Presne jak pise Henry, kazdy zapis snizuje zivotnos pameti Flash (jeste ze uz je vylepsili, protoze predchudce EEPROM meli tak 1000 zapisu) ...... Ja pouzivam SDFormatter V2.0 od Panasonic, ktery je zdarma a ma nekolik rezimu specialnich.
TomTom GO930T
dummydimo
Příspěvky: 26
Registrován: 16.5.2007, 7:26

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27214Příspěvek dummydimo

Jako program na defragmentaci mohu doporucit Auslogics Disc Defrag (http://www.auslogics.com/en/software/di ... g/download) - je zdarma, velmi rychly a ma vynikajici hodnoceni podle ruznych zdroju. Pouzivam na XP a Visty, zatim mne nenapadlo defragmentovat SD karty nebo vnitrni pamet TT...
Uživatelský avatar
funtomas
Příspěvky: 131
Registrován: 28.12.2008, 18:35

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27387Příspěvek funtomas

Scorpio_cz píše:Funtomas : Jo to je přesně ono - vlastně zase nikdo nic neví - tak to je paráda - dík za supr článek 8-)

este jeden pekny clanok tentoraz v cestine o wear leveling, jedna sa ale o ssd disky takze zapis na flash v tomtome nemusi byt totozny zalezi len na radici aky pouzili navrhari z tomtom

Kód: Vybrat vše

http://www.cdr.cz/a/26452/1

Kód: Vybrat vše

aby se zamezilo zápisu dat stále do jednoho a téhož místa, obsahují SSD typicky technologii, které se říká „wear leveling“. Ta zajišťuje, že každý zápis provedený na SSD jako celek bude zapsán do jeho pokud možno nejméně „opotřebovaných“ buněk. Ve skutečnosti tak vlastně nikdy nevíte, do jaké buňky (nebo přesněji řečeno sektoru) se data fyzicky zapisují. Na úrovni práce s úložištěm můžete maximálně zjistit, do jakého logického bloku data zapisujete, wear leveling si ale logické bloky sám podle vlastního uvážení „přemapovává“ na fyzické právě podle opotřebení.
...
Defragmentovat takový SSD interně je z pohledu uživatele nemožné, o to se prostě stará sám SSD, protože jen on ví, která logická adresa odpovídá interně jakému fyzickému umístění 
...
Jednou z možností je zapisování velkých, ale opravdu velkých bloků dat, nejlépe sekvenční přepis celého SSD naráz. Pravda, nejde o nic, co by běžného uživatele těšilo (každou chvíli někam odklidit obsah celého SSD, komplet ho přepsat a zas to nasypat zpátky
...
spouštění jakékoli defragmentační utility (prostě VŮBEC nedefragmentovat, tím vše jen zhoršíte) - ale podotykam ze sa jedna o SSD disky intel 
Odpovědět