Defragmentace vnitřní paměti TT

Vše o navigacích značky TomTom
Uživatelský avatar
Jirásek
Příspěvky: 2963
Registrován: 25.11.2006, 15:31
Bydliště: matička stověžatá Praha, destinace Suchdol
Kontaktovat uživatele:

Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27164Příspěvek Jirásek

Chytří pánové, prosím o radu či poučení.
Již několik dní řeším následující problém. Defragmentace vnitřní paměti, konkrétně souboru cline.dat . Zjistil jsem že mám soubory v paměti defragmentované, chtěl jsem zjednat nápravu a ono se nedaří. Respektive, vše se pěkně srovná, jenom cline.dat stále svítí červeně a je rozhozen na několik fragmentů (3 - 10, podle situace).
Zkoušel jsem z paměti vše vymazat, nahrát do patřičné složky jako první pouze cline.dat z HDD (na HDD defragmentováno) - a po nahrání do navi je soubor defragmentován. Nicméně, i takto samostatně nahraný soubor (je dostatek volného místa v paměti přístroje) nejde v zařízení defragmentovat.
Zkoušel jsem jak standardní defragmentační utilitku woken, tak i nejrůznější free programy - stále se nedaří :zed:
Ono to není nijak zásadně důležité, jenom mne to štve. Mám rád pořádek. Má s tím někdo zkušenost?
TomTom GO 1005T;Garmin eTrex Vista HCx; Samsung Galaxy3; PC: Win7, Win8, Android
Uživatelský avatar
Scorpio_cz
Příspěvky: 678
Registrován: 5.6.2008, 19:21

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27166Příspěvek Scorpio_cz

Ahoj Jirásku,

podle mého (laického) názoru je fragmentace souborů u flash pamětí a fash karet zcela nedůležitá.
Flash paměti jsou média kde přístupová doba k libovolné "buňce" (či sektoru) je stejně dlouhá, tedy délka nahrávání souboru do paměti není případnou fragmentací nijak ovlivněná.

V případě skutečného pevného disku jsou při "skákání" z fragmentu na fragment dvě zpoždění - zpoždění při vystavování hlaviček, a "rotační" zpoždění při čekání hlaviček na ten "správný" počáteční sektor dalšího fragmentu.
Docent
Příspěvky: 1648
Registrován: 14.7.2006, 13:39

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27168Příspěvek Docent

Scorpio_cz píše:podle mého (laického) názoru je fragmentace souborů u flash pamětí a fash karet zcela nedůležitá.
Tak to jsem si myslel taky... Do doby, než jsem nainstaloval novější verzi Automapy... Bylo to naprosto nepoužitelné, zoufale pomalé, po sjetí z trasy se přepočet prováděl 5 minut... Takže jsem pátral po fórech a rada zněla před instalací naformátovat kartu. Takže zazálohovat (při 8 GB je to chuťovka), naformátovat na nahrát zálohu zpátky (ještě větší chuťovka) a Automapa běhá jak víno.
Lidstvo vyhyne na vlastní blbost. Příspěvky některých uživatelů (nejen) na tomto fóru jsou toho jasným důkazem :hmm: .
Uživatelský avatar
Scorpio_cz
Příspěvky: 678
Registrován: 5.6.2008, 19:21

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27169Příspěvek Scorpio_cz

Díky Docente za info ... možná má problém konkrétní PDA - z principu by to mělo být naprosto putýnka.
Jinak chuťovku se zálohou a obnovou SDHC karty jsem už taky absolvoval - v mobilu mám 8GB a v PDA 16GB :shock3:
Docent
Příspěvky: 1648
Registrován: 14.7.2006, 13:39

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27170Příspěvek Docent

Píšu, že jsem tu radu našel na fóru, takže to asi problém konkrétního PDA nebude. Ale klidně tomu nevěř, mně a řadě jiných to pomohlo... BTW pokud tvrdíš, že u paměťové karty defragmentace nevadí nebo neexistuje, tak potom nevím, proč třeba Pocket Mechanic obsahuje nástroje pro analýzu a defragmentaci karty :zamysl: (zejména onen nástroj pro defragmentaci je ovšem u větších velikostí k hounu a rychlejší je záloha, naformátování a obnovení zálohy).
Lidstvo vyhyne na vlastní blbost. Příspěvky některých uživatelů (nejen) na tomto fóru jsou toho jasným důkazem :hmm: .
Uživatelský avatar
Scorpio_cz
Příspěvky: 678
Registrován: 5.6.2008, 19:21

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27172Příspěvek Scorpio_cz

Já neříkám že nevěřím, já říkám že informace se rozcházejí :-P
Určitě jsem víc nakloněn věřit tomu co říkáš Ty než toretickým článkům.
Ale aby se v tom - s prominutím - prase vyznalo :mad2:
Docent
Příspěvky: 1648
Registrován: 14.7.2006, 13:39

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27175Příspěvek Docent

No já tomu původně taky nevěřil... Ale jak říkám, už 2x jsem nainstaloval novou verzi bez formátování nové karty a bylo to nepoužitelné...
Lidstvo vyhyne na vlastní blbost. Příspěvky některých uživatelů (nejen) na tomto fóru jsou toho jasným důkazem :hmm: .
vilik
Příspěvky: 600
Registrován: 29.11.2006, 16:26
Bydliště: Střední Čechy
Kontaktovat uživatele:

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27176Příspěvek vilik

Řekl bych, že fragmentace bude mít vždy vliv na rychlost. U HDD větší, u flash menší, ale bude. Každý soubor se totiž musí složit z fragmentů do celku (když pominu rozdělení do sektorů).

Já bych zkusil to formátování. Pokud by to nepomohlo, tak zformátovat a nahrávat jeden soubor po druhém. Je to vopruz, ale je zajištěno, že soubor bude v celku.
Ovšem je tady jedno velké ALE. Já osobně to nevím, ale co když se soubor cline.dat mění v závislosti na chodu navigace? Pak bude vždy defragmentován. :zamysl:
TomTom 910 Go, 930 GO aplikace 9.465, Europe 905.4754
TyTN II Kaiser, Western_and_Central_Europe_v.8.55.xxxx
Uživatelský avatar
funtomas
Příspěvky: 131
Registrován: 28.12.2008, 18:35

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27178Příspěvek funtomas

je to tu pekne popisane staci si to len prelozit, zaujimave je to od 6 odstavca, zalezi od typu flasky ci fragmentacia sposobuje spomalenie citania alebo nie

Kód: Vybrat vše

In a recent series of articles about the real impact of fragmentation in today's storage and operating systems, I concluded that while defragmenting was still useful, it had diminishing returns if used to excess. For instance, defragmenting more than once a week doesn't yield more than the most negligible benefits. . .unless you're deleting and adding a lot of files.

After reading the articles, someone emailed me to ask, "Do flash memory storage devices need to be defragmented?" At first I answered, "Probably not," but after some investigation, I came up with some justifications for defragging a flash memory device.

The big reason fragmentation has a harmful effect on hard disk drives is because it forces the drive to do more physical work to retrieve the same amount of data. The read/write heads have to move back and forth that much more, and the system sometimes has to wait on the drive platters to spin all the more, which incurs a cumulative performance penalty.

In short, the reason fragmentation causes perceptible performance problems is because drives have moving parts; they're not solid-state units, and they can't respond equally fast to every request for data.

On the other hand, flash memory devices have no moving parts. It takes an equally long time to retrieve any one byte of data as it does any other—or, if there is a delay, it's not something that is cumulatively measurable or perceptible to the end user. If a file gets fragmented on a flash memory device, it takes no measurably greater amount of time to retrieve it than if it is contiguous.

However, there are some flash memory devices that have very good sequential read performance, but very poor random read performance. This is not consistent across all flash memory devices, and it's probably a reflection of the way some flash memory is engineered. The way this came to light was through discussion of the ReadyBoost feature in Windows Vista, which allows a user to designate a flash memory device as swap space—provided the device is consistently fast.

Some flash memory devices use one block of very fast flash memory, but the rest of the device is composed of slower memory. Vista will report how much of the memory on the device is suitable for ReadyBoost; if it says some of it is too slow, that's a sign you have a device with mixed memory speeds. If such a device were defragmented, it might mean that blocks of data were being moved from slower memory into faster memory, which would explain a speed-up. But again, not all flash memory devices are engineered like this, so it's not a guideline for how they all might behave, and not a reason to recommend defragmentation unilaterally.

Then there's the question of what "contiguous" means on a flash memory device. Most flash memory devices also use wear-leveling strategies, which places an additional layer of abstraction between the data and how it's organized. This is done to keep the number of read/write cycles for any given block of memory from being prematurely exhausted.

This is why talking about a given file as "fragmented" on a flash memory drive is essentially meaningless; it could be stored by default in a number of blocks that are entirely disparate, and you'd never know. An argument could be made that the wear-leveling management mechanisms in a flash memory drive could, over time, create a kind of fragmentation effect. But again, the total bottleneck that such a thing would cause is probably too minimal to be measured or perceived.

According to an expert I talked to about this issue, another possible mechanism that might explain why a defragmented flash memory drive would run slightly faster than one that hasn't been fragmented is the total number of I/O operations required to retrieve a given set of data. A fragmented file requires more discrete I/O operations to fetch, so retrieving a number of fragmented files from such a device would probably accumulate a bit more I/O overhead than retrieving files that were contiguous. That said, without hard numbers to back this up, I have a hard time believing that the total I/O overhead in today's computers would create a cumulative delay that would be big enough to notice.

Most of the data I have seen to support defragmenting flash memory has been anecdotal and not based on hard numbers—i.e., someone reported that a flash memory drive was slow, defragmented it, and then found it to be running much faster, without any useful information about what other factors might have changed. As before, if the drive is slowing down, that may be a hint that you have a flash memory drive that uses a mixture of fast and slow memory–and you may simply want to look into replacing with a drive that isn't engineered that way.

In short, defragmenting flash memory is probably not worth it unless you can demonstrate that there is a perceptible speed improvement by doing so. The key word is perceptible, and unless you are using measurable and testable metrics for judging such a thing, you may not be witnessing anything other than subjective bias about how fast such things should be. 
Uživatelský avatar
Scorpio_cz
Příspěvky: 678
Registrován: 5.6.2008, 19:21

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27179Příspěvek Scorpio_cz

Funtomas : Jo to je přesně ono - vlastně zase nikdo nic neví - tak to je paráda - dík za supr článek 8-)
Uživatelský avatar
freewall
Příspěvky: 1861
Registrován: 3.2.2007, 18:39
Bydliště: od Kladna

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27192Příspěvek freewall

Přikláním se k názoru, že jakmile to Jiráskovi nezařezává do komínků, tak je nervozní jak prvnička:)))).... ale jinak se domnívím, že defragmentace má význam u klasických HDD větší kapacity, kde nám běhá nějaká ta čtečka, ale u paměti navigace - nevím, nevím. Kolegu Jiráseka štve, že mu to běhá :)
Sygic, TT One mobile
v Huawei Ascend Mate 7 Android 6.0 MM
Uživatelský avatar
Jirásek
Příspěvky: 2963
Registrován: 25.11.2006, 15:31
Bydliště: matička stověžatá Praha, destinace Suchdol
Kontaktovat uživatele:

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27193Příspěvek Jirásek

Mne neštve, že mi to běhá. Dokonce jsem ochoten, sice nerad, upustit od komínků.
Beru to jako "technický" problém. Kurnik, proč to nejde defragmentovat? To mne štve především. A rudá (defragmentované soubory) mne také dráždí. :blazen:

Spíše mne překvapila diskuze k tomuto "problému". Očekával jsem, zde budou chytré návody jak defragmentovat. A ono se mi dostane teorie ukládání 1 a 0 do paměti či HDD. :usmev: Navíc mne překvapilo, že někteří šťouralové, kteří na navi testují kde co, se s tímto problémem nesetkali, respektive si ho nevšimli.
Ale vážně, v mnohém s vámi souhlasím. Jsem však zastánce pořádku, domnívám se že i na flasch paměti pěkně srovnané soubory poběží lépe. Jenom dodatek - domnívám se, že cline.dat se nepřepisuje.
TomTom GO 1005T;Garmin eTrex Vista HCx; Samsung Galaxy3; PC: Win7, Win8, Android
Uživatelský avatar
freewall
Příspěvky: 1861
Registrován: 3.2.2007, 18:39
Bydliště: od Kladna

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27194Příspěvek freewall

:))))))))))))

jsem přesvědčený, že kdybys používal O&O Defrag, tak, že by ti to tenhle softik udělal, aspon já jsem to jednou omylem spustil a provedlo se - výsledek neznatelný :)
Sygic, TT One mobile
v Huawei Ascend Mate 7 Android 6.0 MM
Uživatelský avatar
Scorpio_cz
Příspěvky: 678
Registrován: 5.6.2008, 19:21

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27195Příspěvek Scorpio_cz

Jirásek píše: ... A rudá (defragmentované soubory) mne také dráždí. :blazen:
Nemyslíš náhodou "fragmentované" :blee: ?

A pokud je cline.dat soubor ta 700M obludka, tak to může být (spekulace :zamysl: ) třeba limitace použitého filesystému.
Že FS uvnitř TT od určitý velikosti souboru potřebuje přídavné "nepřímé adresační bloky" na adresaci dalších sektorů protože ten soubor je příliš velký na adresaci pomoc jednoho záznamu FAT ?

Teď ta spekulace : když se cline.dat ukládá, tak ve chvíli "přetečení" FAT záznamu se alokuje blok jako "přídavný nepřímý adresní blok" a pak soubor jede dál. Taky mám pocit že by navigace soubor cline.dat neměla přepisovat :koul:
slofik1
Příspěvky: 254
Registrován: 6.1.2007, 12:33

Re: Defragmentace vnitřní paměti TT

Příspěvek: # 27199Příspěvek slofik1

Nepartně se vloudím do diskuze pokud mohu.Onehdá jsem provedl defragmentaci mojí navi TTGO920 v domění že si polepším,HOUBY S OCTEM,výsledek byl ještě horší takže již žádnou defragmentaci nedělám.Myslím si že občas Clearflash stačí.Děkuji za příspěvek.
Odpovědět