Takových vláken tu je víc, ale dá se říct, že ti s problémem výběru nepomohou, protože každý má jiné preference pro navigaci.eXi_ píše:Hezký večer, chystám se koupit navigaci, ale nemůžu se rozhodnout kterou konkrétně, protože moc nerozumím co tu znamená "dobrá cena" za "dobrý" výkon
Mé požadavky - komplet EU mapy, na ceně víceméně nezáleží - chtěl bych kvalitní a aby se ovládala dotykově..
Zatím jsem si předběžně vybral značku Mio a to konkrétně modely C720 NEBO 360..
Budu moc vděčný za Vaše rady a názory a předem se omlouvám, zda-li tu podobné vlákno již je..
Díky Ondra
Já mám navigací víc, myslím si, že nejsem nějak zaujatý, tak to zkusím shrnout:
1) do Moovka bych nešel, celá řada Moov je řadou low-endovou - je hodně jednoduchá, rychle se na ni zvyká, ale když se s ní dobře seznámíš, tak ti ta omezenost začne vadit. Mio bude uvádět novou řadu s novým SW a věřím, že to bude o moc lepší.
2) C720 je starší kus od Mia - je to dobrý hardware s iGo 2006 - problém je tady s mapami - nikdo s určitostí neví, jak se to bude vyvíjet dál
3) z jiných výrobců je u nás (na našem webu) nejpočetnější skupina "TomTomáků" - jednoduché a stejnorodé ovládání - nově přístupné firmware s novými funkcemi, ale hlavně s funkcí MapShare - což je sdílení oprav map uživateli přes internet - jen u této značky si můžeš v PNA přístroji pro plánování zakázat silnici, která se například dlouhodobě opravuje nebo je v mapě "navíc". Nevýhodou je absence tzv. "ekonomické" trasy, což se musí řešit u těch, co to vyžadují, výpočtem alternativy (nebo druhé alternativy) rychlé trasy
4) Garmin - americký výrobce - vládce všech neautomobilových navigací (pro lodě, turistiku) - opět jednoduché použití, ale bez nových firmwarů, které přinášejí nové funkce, takže některé funkce chybí a řešit se to dá pouze nákupem vyšší značky tohoto výrobce. Výhodou nákupu Garminu v ČR je přiložená turistická mapa ČR od výhradního dodavatele fy Picodas Topo Czech v2 - pokud člověk hodně provozuje turistiku a procházky neznámým terénem, tak je to velké plus. Na druhou stranu kvalitní automapy dalších zemí stojí trochu více peněz (např. Adria route).
5) Navigon - německá navigace, u nás stále moc nerozšířená - propracovaná grafika (která je pro mě mínusem, protože obecně hodně vytěžuje HW přístroje, "který pořád nestíhá"). Žádnou navigací této značky nemám, protože mně vždy zklamala pomalost systému tam, kde bych pomalost nechtěl. Je vidět, že na vývoji strávili "západoněmečtí soudruzi" nejvíce práce, což je ale spíše na škodu. Na druhou stranu jsem Navigon na delší testy neměl už rok, tak se mohli polepšit. Jinak funkčně jde o jedny z nejlepších navigací, kromě podpory vlastních POI, což na tomto serveru nevidíme rádi, takže je nutné si přikoupit program PoiWarner (
6) iGo8 - (odpověď i pro uživatele al_bundy) - jde pouze o SW - výrobce není zatížen vývojem HW a to se promítá ve zkvalitňování navigační aplikace. Bohužel po "rozchodu" Mia s iGo je problém sehnat kvalitní HW pro PNA s iGo8. Výrobců je celá řada, ale jako dříve byla celá řada no name navigací s iGo6, po které dneska neštěkne pes. Aktualizace map je zde nejistá a já nemohu jinak, než nedoporučit PNA navigaci s iGo8. Jiná věc je pro majitele PDA či komunikátorů (PDA s telefonem) - zde lze koupit přímo iGo8 jako aplikací a zde je podpora, co se map i SW týče nadstandardní a mohu ji pro změnu jen a jen doporučit. Pro zajímavost některé PNA, které uživatele neoficiálními úpravami SW "povýšili" na jednodušší PDA (např. výše uvedené Mio C720), jsou schopny instalace iGo8 a pak je možné oficiálně mapy do tohoto SW nakoupit.