Úprava POI ve tvaru .gpx - jaký program?
Moderátor: freewall
Re: Úprava POI ve tvaru .gpx - jaký program?
Dělám spousty podobných editačních zásahů v excelu, kde se dá .GPX také otevřít. Úpravy a přidávání názvů, komentářů, vzdálenosti upozorňování, rychlosti, přiřazených zvukových souborů, obrázků, ale i adres a telefonních čísel... (je toho mnohem víc) jsou pak věcí vždy konkrétního sloupce. Na uložení do .GPX je ale třeba makro (VBA), které to zcela obecně poskládá.
Tak jsem přidal možnost uživatelské volby zvuků v mp3 formátu (zatím jen pro generovaný soubor s radary). Je to v Uživatelském panelu, položka: Vložení mp3 zvuků v radarech pro Garmin:
Název souboru je: "mp3/XYYy.mp3 kde
X = S-stacionární, M-mobilní, U-úsekový, C-semafor(v tomto případě bez rychlostí Y)
YYy = rychlost dvou nebo třímistná.
Zároveň jsem upravil vytváření "normálních" GPX souborů a již by se mělo správně vkládat telefonní číslo u daného POI.
Název souboru je: "mp3/XYYy.mp3 kde
X = S-stacionární, M-mobilní, U-úsekový, C-semafor(v tomto případě bez rychlostí Y)
YYy = rychlost dvou nebo třímistná.
Zároveň jsem upravil vytváření "normálních" GPX souborů a již by se mělo správně vkládat telefonní číslo u daného POI.
Pokud máte u stahování "normálních" kategorií zaškrtnutou možnost volby upozornění, tak v tom okně teď máte navíc zaškrtávací políčko, kterým určujete, zda chcete do gpx vložit i odkaz na uživatelskou hlášku ve formátu mp3. Tento soubor se musí jmenovat {jmeno kategorie}.mp3 a musí být ve složce "mp3/"
NENÍ TO OTESTOVÁNO, TAK SE NA TO PODÍVEJTE A DEJTE VĚDĚT!
NENÍ TO OTESTOVÁNO, TAK SE NA TO PODÍVEJTE A DEJTE VĚDĚT!
Henry, poslal jsem Ti k tomu SZ.
Díky
Díky
Výborná a rychlá práce pánové s těmi zvuky, teď už nemusím žádnej soft hledat. Vše fuguje jak má, vyzkoušeno na Nuvi 300. Díky, díky a díky
Ještě jeden dotázek mám. Jestli někdo nevíte o nějakém místě na netu, kde bych si mohl stáhnout pár nějakých zvuků v mp3, které by se daly použít jako upozornění. Díky
Ještě jeden dotázek mám. Jestli někdo nevíte o nějakém místě na netu, kde bych si mohl stáhnout pár nějakých zvuků v mp3, které by se daly použít jako upozornění. Díky
Chceš-li namluvené upozornění, tak si projdi tento thread, je tam odkaz na syntetizátor a taky tam jsou namluvená varování na radary v ogg formátu. Ten můžeš překonvertovat do mp3 nebo požádat autory o "zdroje" v mp3...
Ahoj killle.
Jakou máš strukturu adresářů POI bodů, že ti to v aktuálním formátu funguje?
Já mám adresář POI, v něm mj. adresář Dopravni_vystrahy a v něm už musím mít jak GPX soubory, tak MP3 soubory a relativní odkaz na MP3 je např. "Dopravni_vystrahy/CZ-Radar_M50.mp3". Další vnořený adresář už mi to ignoruje. Odzkoušno na Nuvi 670.
Jakou máš strukturu adresářů POI bodů, že ti to v aktuálním formátu funguje?
Já mám adresář POI, v něm mj. adresář Dopravni_vystrahy a v něm už musím mít jak GPX soubory, tak MP3 soubory a relativní odkaz na MP3 je např. "Dopravni_vystrahy/CZ-Radar_M50.mp3". Další vnořený adresář už mi to ignoruje. Odzkoušno na Nuvi 670.
To killl: já si vyrobil sadu MP3 zvuků pro každý druh radaru, kamery a pro nebezpečná místa ve zmíněném syntezátoru (na webu na adrese: http://www.linguatec.net/onlineservices/voice_reader). Pokud je zájem, můžu je sem přihodit, ale až zítra, mám je na druhém počítači.
To Martiniak: vtip je nejspíš v tom, že cesta odkazu k MP3 není relativní vůči gpx souboru, ve kterém je tento odkaz umístěn, ale relativní vůči výchozímu - hlavnímu adresáři zvolenému v POIloaderu. Současné řešení tedy předpokládá, že hned v první úrovni (u tebe nejspíš v adresáři POI) existuje adresář mp3, kam nahraješ všechny používané zvuky. Kde máš umístěné gpx soubory je už asi jedno.
To Martiniak: vtip je nejspíš v tom, že cesta odkazu k MP3 není relativní vůči gpx souboru, ve kterém je tento odkaz umístěn, ale relativní vůči výchozímu - hlavnímu adresáři zvolenému v POIloaderu. Současné řešení tedy předpokládá, že hned v první úrovni (u tebe nejspíš v adresáři POI) existuje adresář mp3, kam nahraješ všechny používané zvuky. Kde máš umístěné gpx soubory je už asi jedno.
Takže by bylo dobré domluvit se na nějakém "standardu", který budeme používat u linku na mp3 soubor. Můj návrh je:
to znamená, že na PC máme složku "gpx", kde jsou všechny soubory s body zájmů, ikonami atp. a zároveň v této složce máme složku "mp3", která obsahuje konkrétní hlášky.
Co vy na to? Vím, že jste třeba zvyklí na něco jiného, ale toto by mohlo být logické pro všechny...
Kód: Vybrat vše
<link href="gpx/mp3/NAZEV_SOUBORU.mp3" />
Co vy na to? Vím, že jste třeba zvyklí na něco jiného, ale toto by mohlo být logické pro všechny...
Henry, nevím, jestli se to takhle ještě víc nezamotá. Předpokládám že tebou uváděný adresář "gpx" je výchozí, tj. ten, který podstrkuješ POIloaderu? V tom případě je úplně jedno, jak ho má kdo pojmenovaný a můžeme ho nazývat nějak obecně, třeba {POI adresář}.
Podmínky pro správné použití jsou potom následující:
Jeden příklad za všechny (jsme uvnitř {POI adresáře}, který může mít každý na svém disku jinde):
Uff, snad jsem to napsal srozumitelně, případně to později ještě můžeme zeditovat podle dalších nápadů a připomínek. V tuto chvíli je to taky jen návrh.
Podmínky pro správné použití jsou potom následující:
- v {POI adresáři} vytvořit podadresář mp3
- do {POI adresář}/mp3/ nahrát příslušné mp3 soubory (pravidla pro jejich názvy jsou níže)
- gpx soubory uložit kamkoliv do {POI adresáře} dle zvyklosti uživatele, tj. buď přímo do {POI adresář}/, nebo libovolně i do dalších podadresářů, např. {POI adresář}/Radary/, {POI adresář}/HradyZamky/ apod.
- pro nahrání dat do navigace v POIloaderu zvolit {POI adresář} jako výchozí
- pro radary: XYYy.mp3
X = S (stacionární), M (mobilní), U (úsekový) nebo C (semafor - v tomto případě bez rychlostí Y)
YYy = rychlost dvou nebo třímistná (30, 40,... 130) - pro ostatní kategorie: <jméno kategorie>.mp3
Jeden příklad za všechny (jsme uvnitř {POI adresáře}, který může mít každý na svém disku jinde):
Kód: Vybrat vše
+---mp3
| C.mp3
| CZ-Hrady.mp3
| CZ-Nebezpecna_mista.mp3
| Mxx.mp3
| M100.mp3
| ...
| M90.mp3
| S130.mp3
| S30.mp3
| ...
|
+---HradyZamky
| CZ-Hrady.bmp
| CZ-Hrady.gpx
| CZ-Zamky.bmp
| CZ-Zamky.gpx
|
+---NebezpecnaMista
| CZ-Nebezpecna_mista.bmp
| CZ-Nebezpecna_mista.gpx
|
\---Radary
CZ-Radar_Kam.bmp
CZ-Radar_Kam.gpx
CZ-Radar_M0.bmp
CZ-Radar_M0.gpx
CZ-Radar_M100.bmp
CZ-Radar_M100.gpx
...
CZ-Radar_M90.bmp
CZ-Radar_M90.gpx
CZ-Radar_S130.bmp
CZ-Radar_S130.gpx
CZ-Radar_S30.bmp
CZ-Radar_S30.gpx
...
Uff, snad jsem to napsal srozumitelně, případně to později ještě můžeme zeditovat podle dalších nápadů a připomínek. V tuto chvíli je to taky jen návrh.
Ano, přesně tak jsem to myslel, ale jak píšeš výše, tak v tom linku se nebere relativní cesta ke GPX, ale relativní cesta včetně složky, kterou zadáš do PoiLoaderu.
Při tvorbě toho linku tedy musím znát název složky, kterou vyberete v POILoaderu. A ten název může mít každý jiný... A to chci právě sjednotit např. složkou "gpx".
Byla by sice ještě varianta, že by v uživatelském nastavení byla možnost nastavit si název {POI adresáře}, který vybíráte v PoiLoaderu, ale je to práce navíc... Ten název složky může být klidně jiný, na jakém se shodnete...
Při tvorbě toho linku tedy musím znát název složky, kterou vyberete v POILoaderu. A ten název může mít každý jiný... A to chci právě sjednotit např. složkou "gpx".
Byla by sice ještě varianta, že by v uživatelském nastavení byla možnost nastavit si název {POI adresáře}, který vybíráte v PoiLoaderu, ale je to práce navíc... Ten název složky může být klidně jiný, na jakém se shodnete...
Právě že ne, název {POI adresáře} nemusíš při generování souboru a cesty vůbec znát. Link se vyhodnocuje relativně k němu, čili jeho název se v linku už neuvádí (odzkoušeno v Nüvi 350).
Konkrétní příklad:
- já mám na svém počítači data pro navigaci v adresáři "D:\PRIVATE\GARMIN\POI\xfer\" (je to tedy můj {POI adresář})
- tento adresář uvádím v POI loaderu
- teprve v něm je adresář mp3 se zvuky, ostatní gpx a bmp soubory mám v sousedních adresářích (viz minulý příspěvek)
- v gpx souborech je link ve znění <link href="mp3/blabla.mp3"> a tak je to správně (adresář "xfer" se už do cesty neuvádí)
Konkrétní příklad:
- já mám na svém počítači data pro navigaci v adresáři "D:\PRIVATE\GARMIN\POI\xfer\" (je to tedy můj {POI adresář})
- tento adresář uvádím v POI loaderu
- teprve v něm je adresář mp3 se zvuky, ostatní gpx a bmp soubory mám v sousedních adresářích (viz minulý příspěvek)
- v gpx souborech je link ve znění <link href="mp3/blabla.mp3"> a tak je to správně (adresář "xfer" se už do cesty neuvádí)
Henry, jestli to má Smaarty takto odzkoušené a chodí to, tak je to takto, myslím, stav ideál a už to odpovídá formátu odkazu na mp3 soubor, který jsi vytvořil. Takže já se přimlouvám za ponechání aktuálního stavu (pokud to tak opravdu funguje)
Už aby tu byla žena s navigací, ať to zkusím a pak dám vědět.
Smaarty: Díky za objasnění, jak to vlastně s tím relativním odkazem je. Takto je to vskutku logický.
Už aby tu byla žena s navigací, ať to zkusím a pak dám vědět.
Smaarty: Díky za objasnění, jak to vlastně s tím relativním odkazem je. Takto je to vskutku logický.
Takže tak, jak je to teď - to je správně? Psali mi v tom případě mylné informace (nebo mají jinou verzi PoiLoaderu)...
Ano, jak je to teď to je podle mého názoru správně a docela šikovně a není asi potřeba to v tuto chvíli nijak dál upravovat. Pokud s tím bude mít někdo problém, nebude mu to fungovat apod. (může se stát), ať nám to sem napíše a mrkneme se na to.
Jinak ještě poznámka, na co si dát pozor: link v souboru "CZ-Radar_M0.gpx" míří na ""mp3/Mxx.mp3". Nestálo by ještě za zvážení udělat malou úpravu a kvůli sjednocení použít "mp3/M0.mp3"?
A nebo možná ještě pro kameru místo "C.mp3" použít "Kam.mp3", potom už bude logika naprosto jasná - z názvu kategorie (pouze pro radary) se jednoduše odsřihne počáteční "CZ-Radar_", zbytek už je název mp3.
Jinak ještě poznámka, na co si dát pozor: link v souboru "CZ-Radar_M0.gpx" míří na ""mp3/Mxx.mp3". Nestálo by ještě za zvážení udělat malou úpravu a kvůli sjednocení použít "mp3/M0.mp3"?
A nebo možná ještě pro kameru místo "C.mp3" použít "Kam.mp3", potom už bude logika naprosto jasná - z názvu kategorie (pouze pro radary) se jednoduše odsřihne počáteční "CZ-Radar_", zbytek už je název mp3.